De opkomst van het energiedrankje Prime heeft de aandacht getrokken van zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als het Voedingscentrum. Hoewel het formeel verboden is in Nederland, zijn er nog steeds websites die het verkopen. Laten we dieper ingaan op dit onderwerp.
1. Wat is Prime?
Prime is een krachtig energiedrankje met een aanzienlijke hoeveelheid cafeïne. Dit innovatieve drankje is bedacht door de Amerikaanse YouTuber, bokser en worstelaar Logan Paul, samen met YouTuber en rapper KSI. Op de officiële productwebsite wordt Prime beschreven als een ‘gewaagd drankje met verfrissende smaken die je oppeppen en helpen bij het herladen’. Het drankje levert energie met behulp van smaken als sinaasappel-mango, citroen-limoen, aardbei/watermeloen en blauwe framboos. Bovendien bevat het geen suiker. Een enkel blikje van 355 milliliter kan al snel tussen de 7 en 8 euro kosten. Het drankje heeft vooral populariteit verworven onder kinderen en jongeren, merken diverse webshops en trendwatcher Richard Lamb op.
2. Populariteit en Promotie
Prime is vooral bekend geworden vanwege de promotie door Logan Paul en KSI op TikTok. Volgens Lamb zijn de ‘standaard’ energiedrankjes niet langer spannend voor jongeren. Ze zijn bekend met deze drankjes en willen daarom iets nieuws proberen. Hoewel de Energy-variant van Prime in Nederland verboden is om te verkopen, wordt het online nog steeds aangeboden via diverse webshops.
3. Waarom is het Verboden?
De Energy-variant van Prime is een ware cafeïnebom. De blikjes bevatten 355 milliliter drank en elk blikje bevat 200 milligram cafeïne. Ter vergelijking: een standaard blikje energydrank volgens het Voedingscentrum bevat ongeveer 80 milligram cafeïne. In een kopje koffie van 125 milliliter zit ongeveer 60 milligram cafeïne. Dit betekent dat het cafeïnegehalte van Prime uitkomt op 563 milligram per liter. Wettelijk gezien mogen limonades en frisdranken in Nederland echter slechts maximaal 350 milligram cafeïne per liter bevatten.
4. Gevaren van Overmatige Cafeïne
Te veel cafeïne consumeren kan leiden tot rusteloosheid, hartkloppingen, angstgevoelens en slaapproblemen, waarschuwt het Voedingscentrum. Vooral kinderen zullen deze effecten waarschijnlijk eerder ervaren, omdat ze doorgaans minder lichaamsgewicht hebben dan volwassenen. Over het algemeen wordt geadviseerd dat kinderen überhaupt geen energydranken consumeren. Prime zelf raadt het drankje ook af voor jongeren onder de 18 jaar.
5. Maatregelen in Nederland
De NVWA voert regelmatig controles uit op de verkoop van Prime Energy in fysieke winkels. Als dit toch gebeurt, zal de instantie eisen dat het product uit de handel wordt genomen. Het is echter moeilijker om op te treden tegen de online verkoop, meldt een woordvoerder. Capaciteit beperkt de mogelijkheid om continu online te monitoren. Consumenten kunnen echter wel melding maken bij de NVWA als ze online een product zien dat eigenlijk niet verkocht mag worden. De NVWA zal dan actie ondernemen. Houd er rekening mee dat mensen ook via buitenlandse webshops kunnen bestellen, waar de NVWA geen zeggenschap over heeft.
In het kort, ondanks de verboden status van Prime in Nederland, blijft de online beschikbaarheid en populariteit ervan onder jongeren een bron van zorg voor zowel de NVWA als het Voedingscentrum. Het hoge cafeïnegehalte en de mogelijke risico’s voor de gezondheid maken het belangrijk om bewust te zijn van de gevaren van dit energiedrankje.